16/10/2013
In veel gevallen noemen we ze voorvoegsels, maar dat is niet helemaal goed. Een voorvoegsel (prefix) is tenslotte een affix die toevallig voor het grondwoord staat en een prefix is, zoals we op school hebben geleerd (en hebben vergeten), in alle gevallen een gebonden morfeem. Maar goed, daar gaat het deze keer dus niet over. Het is ook helemaal niet erg als je het toch een voorvoegsel noemt; dat doet de overheid in Nederland ook.
Het agentschap BPR (Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft zelfs een document van 12 pagina’s gemaakt, waarin alle mogelijke tussen- of voorvoegsels worden genoemd (Tabel 36 Voorvoegseltabel).
25% van de bevolking heeft een tussenvoegsel
Mensen die in Nederland een tussenvoegsel hebben, vormen met een kleine 25% van de bevolking, een minderheid. En zoals wel vaker gebeurt, leidt dit tot onachtzaamheid door de meerderheid op dit gebied en dus tot irritatie. Mensen die deel uitmaken van deze groep koesteren hun “van”, “de” of “op den” vaak meer dan de schrijver van de brief verwacht. Sommigen negeren commerciële post uit principe als hun naam niet op de juiste manier op de envelop gedrukt wordt. Dat kost weliswaar niet heel veel respons op een gemiddelde prospect-mailing, maar zou ook niet veel geld of inspanning hebben gekost om het goed te doen.
In Nederland worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, achternamen gesorteerd door in eerste instantie niet te letten op het tussenvoegsel. Ook in bibliotheken is het vak met boeken van schrijvers waar de achternaam met een V begint, niet overvol.
Schrijfwijze
Over de juiste schrijfwijze kunnen we kort zijn: als er geen naam of voorletter voor staat, gebruik je een kapitaal (hoofdletter, grote letter of ‘bovenkast’ naar de bovenste van de twee letterkasten waar de loden letters bij de drukkerij lang geleden in kleine vakjes zaten opgeborgen). Het is dus “Barend de Bakker”, “de heer De Bakker” en zijn getrouwde zus “Beatrijs van Dale-de Bakker” of “mevrouw Van Dale-de Bakker”.
“Het weglaten, verkeerd gebruiken of het zien van een “Van” als voornaam of als zelfstandige achternaam, is vragen om klachten”
Om het automatisch verwerken en printen van de namen goed te laten verlopen is het bijna vanzelfsprekend om in het bestand / database met namen een apart veld te gebruiken voor het tussenvoegsel. Zolang je zelf alles in de hand hebt geen probleem, maar bij sommige op andere landen en talen gerichte CRM-software is dit misschien iets om nog steeds op te letten.
Top Tien
Omdat tenslotte iedereen dol is op Top-10 lijstjes, hierbij de hitlijst van in Nederland voorkomende tussenvoegsels:
- van 10,97% van heel Nederland en daarmee ruim 45% van deze minderheid
- vd 6,53% (een van de opties op plaats 7, 8 of 9)
- de 5,24%
- den 0,40%
- ten 0,27%
- ter 0,21%
- van der 0,07%
- van de 0,04%
- van den 0,03%
- op den 0,02%
Deze tien vormen samen ruim 99% van het totale aantal.
13/09/2013
De mensen uit Lelystad kennen het verschijnsel: als je er woont heb je vaak last van goedbedoelde, maar fout geschreven adressen. De twee cijfers die achteraan de straatnaam in 24 wijken horen te staan, worden vaak gewoon vooraan het huisnummer geplakt bij de straten in de boswijk, de schepenwijken en in delen van het stadscentrum van Lelystad:
Archipel, Boeier, Botter, De Doelen, De Schans, De Stelling, De Veste, Galjoen , Gondel, Griend, Grietenij, Horst, Jol, Kamp, Karveel, Kempenaar, Kogge, (Marktstraat), (Oostvaardersdijk), Punter, Rozengaard , Schoener , Schouw, Tjalk, Wold en Zoom.
Ik bedoel maar, dat zijn niet zomaar een paar losse huisjes; we hebben het hier over ruim 15.500 huishoudens, gelegen aan bijna 550 verschillende wegen in Lelystad die voortdurend worden achtergesteld! Als je op Archipel 13, nummer 15 (of Archipel 15, nummer 13) woont, is dat dus niet Archipel 1315 (of 1513) in postcode 8224. Het is niet alleen irritant, maar levert ook dubbele post op.
Zo wordt bij het uniek maken van mailbestanden (het ontdubbelen) vaak gekeken naar de combinatie van de postcode (de vier cijfers en twee cijfers) en het huisnummer. Dan is het wel zo handig als we allemaal hetzelfde huisnummer gebruiken voor een specifiek adres.
Ook op andere momenten levert het last op. Om jezelf als bewoner binnen deze groep adressen aan te melden bij het Postfilter zodat je geen ongevraagde post meer krijgt, kun je maar het beste twee adressen invullen, het juiste en de versie waarbij je het getal uit de straatnaam voor het huisnummer plakt.
Vul je eigen bestand met de juiste adressen
Voor bedrijven en instellingen, zoals goede doelen, die via direct mail nieuwe relaties willen werven in Lelystad is het ook belangrijk om te zorgen dat je niet de al bestaande relaties voor het hoofd stoot, door ze per ongeluk als een wildvreemde aan te schrijven. Daarbij neem ik even aan dat je het eigen bestand wel vult met de juiste adressen. Jullie hebben toch wel het bestand met de actieve relaties op orde? (Anders even een adressenspecialist zoeken, zou ik zeggen; voor een snelle adressen-opschoning.)
Bij de ontdubbeling tegen de huislijst van externe adressenlijsten die je wilt gaan gebruiken voor werving zou je de bovenstaande risico-adressen dubbel (1x goed, 1x fout) kunnen opnemen in je ontdubbel-bestand, of simpelweg geen wervende post sturen aan adressen die niet officieel niet bestaan. Voor dat laatste kun je een adressen-check service inhuren of het complete bestand van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (de BAG) van het Kadaster gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat de Lelystedelingen niet extra worden lastiggevallen; zij kunnen er ook niet veel aan doen dat ze in een wijk wonen die in de jaren ’70 / ’80 van de vorige eeuw in deze mooie stad is gebouwd.
30/08/2013
In Nederland hebben we een heel aardig alfabet. Zesentwintig overzichtelijke letters die we grotendeels van de Romeinen hebben overgenomen. Wel hebben we een beetje eigenwijze letter na de x, maar verder zijn er geen vreemde tekens.
De y zoals in andere talen gebruikt wordt, komt bij bij ons voor als een digraaf (twee lettertekens, de I en J, die samen één foneem maken); de voorlaatste letter is volgens de basisschool de ij, IJ.
De Nederlandse ij komt echter niet voor in de computer tekentabel ASCII of in enige versie van de ISO-8859 character encodings; de letter wordt daarom bijna altijd geschreven als een I en een J. Echte fanatiekelingen moeten uitwijken naar Unicode, waar in de zogenoemde ‘Latin Extended-A range’ de U+0132 en de U+0133 staan. Op websites zijn dat de HTML-codes IJ en ij. Maar zelfs met Unicode beschikbaar kun je meestal beter gewoon twee letters typen.
Op de klinkers en onder de c gebruiken we soms diakritische tekens maar deze combinaties hebben geen eigen plek in ons alfabet zoals in het Pools, Spaans, Deens of Zweeds wel het geval is met de ł, ñ, ø, å, ä en ö.
In Nederland gebruiken we alleen de accent aigu, acute of kuut é; accent grave of graaf è; trema ë en umlaut ü, accent circonflexe of dakje ê en de cedille ç.
De andere tekens worden niet in het Nederlands gebruikt. Dat zijn de ogonek ę, haček of caron ě, breve ĕ, macron ē, punt ė, dubbele accent aigu ő, tilde ã, corona of ring å en schuine streep ł. Dit nog los van letters als de IJslandse eth (Ð, ð) en Thorn (Þ, þ).
Waarom dan zo moeilijk gemeente Hoorn?
We luisteren allemaal graag naar de muziek van de 19-de eeuwse slagerszoon Antonín Leopold Dvořák, maar tegen de tijd dat ik mijn niet-Tjechische mp3-speler heb geleerd hoe de naam geschreven wordt, kan ik ongeveer de Humoresque zelf op een viool spelen!
Waarom valt de gemeente Hoorn dan iedereen lastig valt met een onvervalste r-haček in de postcodes 1628SW, 1628SX en 1628SZ is mij een raadsel. De Dvořákhof was ook voor de harde werkers die het straatnaambordje moesten beplakken lastig, zo te zien werd dat een combinatie van accent aigu en grave.
Maar we schrijven toch ook de namen van Mahatma Gandhi in de Mahatma Gandhistraat in Purmerend niet als મહાત્મા ગાંધી of de Moskoustraat en de Tsjechiëplaats in Almere als Москва en Česko.
Zelfs in de absolute autoriteit op het gebied van de namen van openbare ruimtes (voor gewonen stervelingen: straatnamen enzo), de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) die het Kadaster voor ons allen beheerd gaat het fout.
In het uittreksel van de BAG van augustus 2013 staat Openbare Ruimte nummer 0405300000518074 er als ”Dvo?ákhof” of ”Dvo¿ákhof”.
15/08/2013
Cherridata is haar leven als bedrijf ooit begonnen in Den Haag, maar heeft al vrij snel (in 2000) haar kantoor verplaatst naar het Zuid-Hollandse Voorburg. Hier is Cherridata B.V. nog steeds te vinden. Daarom vandaag een stukje tekst over deze plaats in Nederland.
(Voorburg, 52,075 NB en 4,345 OL voor mensen die ons met een GPS zoeken)
Geen zelfstandige gemeente
Sinds 2002 bestaat Voorburg niet meer als zelfstandige gemeente, maar als onderdeel van Leidschendam-Voorburg in Zuid-Holland; grofweg ingesloten door de spoorlijnen van Den Haag richting Leiden en richting Utrecht, en snelwegen A4 en A12 die elkaar ontmoeten bij het knooppunt Prins Clausplein.
In voorburg wonen al een tijdje mensen, zelfs al ruim 2500 jaar voor Christus
Tijdens de Romeinse tijd werd dit woongebied van de Cananefaten gebruikt voor de stichting van een echte stad: Forum Hadriani (dus met een belangrijke marktplaats) sinds het jaar 121. De oorspronkelijke inwoners romaniseerden en de stad werd in 161 de hoofdstad van de Cananefaten: Municipium Aelium Cananefatium. De plaats is goed aangegeven op de grote wegenkaart van het Romeinse Rijk: de Tabula Peutingeriana.
Foro (H)adriani is de grootste plaats in het noordelijk deel van het rijk, Batavia.
Rechts op het Bataafse deel van de kaart is Noviomagus (Nijmegen) nog net te zien, links van Voorburg zie je Lugduno (Leiden). Verder was er niet veel te beleven voor een beschaafde burger zo ver in het noorden.
Foreburg
Na een dipje in de jaren 270 tot grofweg 800 waarin de bevolking de stad grotendeels verliet, ging het in de middeleeuwen beter met “Foreburg”. Het komt als ambachtsheerlijkheid in bezit van de “Van Wassenaar” en “De Linge” families. De heerlijkheid is van 1615 tot 1828 het eigendom van de stad Delft, maar in 1828 kocht het dorpsbestuur de ‘heerlijke’ rechten en werd dus zelfstandig. Voor veel mensen is ‘Hofwijck’ (1641)langs de Vliet en de A12, de bekendste aanblik van Voorburg; de buitenplaats van Constantijn Huygens is zo’n beetje Het monument uit de Gouden Eeuw.
De buitenplaatsen uit vroegere tijden zijn de reden van veel van de groenvoorzieningen in het huidige Voorburg. In de 20e eeuw groeide de bevolking snel en werd het hele gebied planmatig volgebouwd. De periode na de tweede wereldoorlog voltooide het vullen van het grondgebied, toen voornamelijk met de ‘moderne’ galerijflats.
De totale grootte van Voorburg (6,28 vierkante kilometer) bestaat bijna geheel uit land en is vrijwel uitsluitend gevuld met woningen. In de postcode 2270 t/m 2275 staan ruim 16.000 woningen die de 40.000 inwoners huisvesten. Hiervan is iets meer dan 52% vrouw, dit komt voornamelijk door de iets hogere levensverwachting van de dames. Voorburg is met de 6100 inwoners per vierkante kilometer een van de dichter bevolkte delen van Nederland (en daarmee de hele wereld).
Deze datadag zou eigenlijk uitgebreid gaan over de teloorgang (ook al een uitstervend woord) van de oer-Hollandse naam “Jan”. Waar je jaren terug op scholen gewoon Jan kon roepen om een paar leerlingen op te laten kijken, ontmoet je anno 2013 waarschijnlijk alleen vragende blikken.
Onder vaklieden van middelbare leeftijd is de naam nog wel (erg) populair. Bij een recente verbouwing hier bleken alle vier de aanwezige heren Jan te heten. Vanaf 1976 ging het echter snel bergafwaarts met Jan (als voornaam dan) om in 2011 zelfs compleet uit de top-100 te verdwijnen.
De vaste kopploeg Johannes, Jan, Cornelis, Hendrik en Willem kreeg pas in 1955 concurrentie van Petrus (nadat eerst Pieter de vijfde plaats aanviel). Het begin van de jaren ’70 bracht echter de echt grote verandering. Van achteruit het namen-peloton kwamen namen als Jeroen, Marco, Marcel en Dennis sterk opzetten. In 1990 tenslotte moest Johannes de leiderstrui afstaan aan de relatieve nieuwkomer Kevin. De oude garde verloor toen snel terrein en sinds 2003 beheerst het gezelschap van Sem, Daan en Thomas de koers. Ook zijn in dit decennium veel jongens geboren die Daan, Lars, Ruben, Jayden of Jesse heten. Gedeeltelijk lijken we hier ook het regionale effect van voetbal-helden en de invloed van namen uit de USA mee te spelen
Dan de dames-ploeg: In de jaren 1880 tot 1946 was het allemaal makkelijk; gewoon Maria, Johanna en Anne die de dienst uitmaakten in Nederland. Maria hield de top-positie weliswaar vast tot en met 1983 en sloeg de aanval van Bianca in 1973 nog net af, maar moest in 1984 1x een stapje terug ten gunste van Linda. Maria maakte nog een sterke come-back in de jaren 1985-1990, maar moest toen de strijd (definitief?) staken. Laura, Lisa, Iris, Sanne, Sophie en Emma zijn de nieuwe generatie top-namen. Dames met deze voornamen zullen waarschijnlijk klasgenoten met een zelfde naam krijgen.
Zoals gezegd: daar zou het stukje vandaag over gaan. Maar helaas was het te warm en zijn we met het hele kantoor en de kinderen uitgeweken naar familiepark Drievliet (een naam die verwijst naar het knooppunt van de drie vlieten daar: de Haagse Vliet, Delftse Vliet en de Vliet naar Leiden).
25/07/2013
Hebben jullie allemaal zitten gokken op de naam van de zoon van Prince William, de Duke of Cambridge en Catherine, the Duchess of Cambridge, bij iedereen beter bekend als Kate and William (bijna niemand schijnt de prins als eerste te noemen)?
We weten in ieder geval dat hij als achternaam nog een aantal mogelijkheden heeft, anders dan de meeste mensen. Hij kan kiezen om geen achternaam te hebben en gewoon de naam van het koninklijk huis te gebruiken, maar ook opties als Wales (naar het huis van zijn vader), Cambridge (zijn ouders zijn tenslotte de Duke en Dutchess) of voluit de familienaam gebruiken; Mountbatten-Windsor, dus Zijne Koninklijke Hoogheid, prins George Alexander Louis Mountbatten-Windsor of Cambridge.
Windsor, het kasteel waar koning George V zich in 1917 naar vernoemde (de overduidelijke band met Duitsland viel toen niet zo lekker. Tsaar Nikolaas II en keizer Wilhelm II waren neven); Mountbatten, van prins Philip, de Duke of Edingburgh, die in 1947 trouwde met de huidige koningin, Elizabeth II.
In Nederland zijn er waarschijnlijk weinig mensen die dit soort keuzes op zich af zien komen bij de geboorte van hun baby.
Wij houden het met z’n 16.792.804-en (24 juli voor de lunch geteld) in de meeste gevallen simpel. Ruim 130.000 van ons heten, net als hun vader, Jansen of Janssen. Als je die twee namen als aparte mogelijkheden ziet, is Jans(s)en overigens niet de topnaam in Nederland.
De Top-10 in Nederland?
De Jong (ruim 0.5 % van het land), Jansen, De Vries, Bakker en Van den Berg (Vd Berg), Van Dijk, Janssen, Visser, Smit (met Smits op plaats 23) en De Boer.
Als je een perfect geslaagde familie-reünie van de grootste 23 families zou organiseren, moet je de catering regelen voor ruim 1 miljoen mensen (moet wel iedereen komen).
In de top-50 hebben zo’n 20 namen een voorvoegsel, in de top-100 komen alleen maar traditionele Nederlandse namen voor. Onderin de top-100 heeft de familie Timmer (niet Timmermans, die staan op plaats 79) ongeveer 10x minder familieleden dan de topper De Jong.
In de top-20 komen een aantal van beroepen afgeleide namen voor: Bakker, Visser, Smit (oude spelling van smid), De Boer (met Boer op plaats 56), Mulder (molenaar), Meijer (mayor/majoor), Dekker (dakdekker) en Brouwer.
Dit moet maar genoeg zinloze weetjes over achtenamen in Nederland zijn.
Hoewel, zinloos?
Voor echte marketeers is dit zonder twijfel een goede aanleiding om weer eens te denken over een mooie actie gericht op de familieleden van hun relaties. Pas daarbij wel op dat de echt veel voorkomende achternamen, zelfs binnen 1 gemeente of plaats, lang niet altijd directe familiebanden hebben. Voor de rest van ons is al deze informatie hooguit handig als je ergens een achternaam in moet vullen en er eentje wilt kiezen niet opvalt.
Meneer/Mevrouw A. de Jong, geboren op 1 januari 1970 in Amsterdam hoeft zo te zien helemaal niet raar over te komen.
18/07/2013
Geen internetgebruiker in Nederland gaat tegenwoordig nog onbewust Google-loos door het leven. De zoekmachine-gigant levert al lang niet meer alleen de antwoorden op de meeste vragen (en voor de internet marketeers soms hoofdbrekers om hun pagina’s mooi bovenin het lijstje van die zoekresultaten te krijgen). Behalve Gmail en Google+ wordt ook Maps met de soms controversiële StreetView heel veel gebruikt. Daarnaast is YouTube voor heel tiener-Nederland de favoriet als het gaat om iets te leren of gewoon wat tijd te verdoen. Tenslotte is een deel van de kantoren en instellingen zoals scholen reddeloos verloren als ze zonder Google Docs de dag door moeten komen.
Nu zou je uit bovenstaande verwachten dat de rest van dit stukje gaat over hoe eng het is dat we allemaal afhankelijk worden van de producten van dit reusachtige bedrijf uit de V.S. Daar zit inderdaad wel wat in, maar dat was voor vandaag niet de bedoeling. Het was alleen een inleiding voor een andere dienst die aangeboden wordt: speciaal voor goede doelen.
Het AdWords programma van Google is de manier om al die diensten te betalen. Je laat Google daarbij jouw advertenties plaatsen op websites van mensen die meedoen aan het AdSense programma en die zich laten betalen voor advertenties. Google handelt hier een beetje vergelijkbaar met een makelaar en verdient zo heel erg vaak een klein bedrag als provisie.
Nu is dat adverteren misschien rendabel, maar het kost wel veel geld. Geld waar goede doelen vaak niet over kunnen beschikken. Daarom is het Google Grants programma opgezet. Je meldt je aan en krijgt na acceptatie een budget van Google waar je voor jouw goede doel mee mag adverteren. Bijvoorbeeld om mensen uit te nodigen om naar je eigen website te komen; waar ze natuurlijk direct te kans krijgen om je te steunen met een gulle gift.
Dat aanmelden is daarbij niet iets wat je even in je lunchpauze onvoorbereid moet gaan doen. Lees je echt goed in met behulp van de informatie die beschikbaar gesteld is. Zoek echt alle nodige gegevens zorgvuldig op. Er zijn namelijk een flink aantal regels, waar men behoorlijk strikt in is. Voldoe je daar echter aan, dan ligt er een advertentie-budget op je te wachten waar je nuttig mee om kunt gaan. Een bijzonder idee, dat je een reclame-budget voor tekst-advertenties van $10.000 per maand voorgeschoteld krijgt, en dat bedrag moet op om nog meer te kunnen krijgen!
Dit bedrag is dermate interessant dat het waarschijnlijk wel de moeite kan lonen, als je jezelf hebt geïnformeerd of Google Grants je iets kan opleveren, om een ervaren bureau te betalen om alles voor je te regelen of tenminste je te begeleiden. Dat kan het proces aanmerkelijk soepeler laten verlopen.
Google Grants speciaal voor goede doelen
Bij het aanvragen en bijwerken van je gegevens op de website van Google Grants was het een tijdje terug nog wel zo dat de enige browser die nooit een probleem opleverde (wie is verbaasd?) Google Chrome was. Maar ja, het oud-hollandsche gezegde vertelt ons al: “Wiens reclame-brood men eet, diens browser-taal men spreekt”. Dit naar het oorspronkelijke “cuius enim panem manduco carmina canto”. Oh ja, was ik toch mooi nog Google Vertalen vergeten.
Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen (zoals lidmaatschappen, abonnementen en donaties) of leads die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliates kunnen dit bewerkstelligen door advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Als er uit het doorverwijzen naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder. Er kan ook per click of per pageview betaald worden. Voorbeelden van typische affiliateconcepten zijn bijvoorbeeld vergelijkingssites, cashbacksites of nieuwsbrieven. (Dit vrij naar Wikipedia.nl)
Met de in Nederland meest voorkomende giftbedragen van terugkerende donateurs / machtiging-gevers zorgt dit voor een gemiddelde terugverdientijd van zo’n 3 jaar; een en ander afhankelijk van het retentie-percentage, dus hoe goed je de donateurs aan je weet te binden. Kun je dit nog verantwoorden naar je achterban?
De bij direct mail gebruikelijke gadgets zoals een pen in de wervingsbrief worden bij affiliate marketing vaak vervangen door wat meer substantiële cadeautjes. Pas daarbij op met te mooie welkomsgeschenken; duurdere “premiums” verleiden wel meer mensen tot aanmelden, maar als die “de buit” binnen hebben leidt dit vaker tot direct opzeggen. Dit kan oplopen tot wel 50% opzeggers en dat is dus niet alleen slecht voor het rendement maar vertekent ook het wervingsresultaat.
Vernieuwend bezig blijven is belangrijk, maar neem geen genoegen met minder dan het best mogelijke resultaat.
Als je als fondsenwerver deze getallen bekijkt, vraag je jezelf ongetwijfeld af of de natuurlijke drang om nieuwe dingen uit te proberen in dit geval terecht is. Kun je niet met meer traditionele technieken als direct mail en telemarketing een korte terugverdientijd bereiken? Vernieuwend bezig blijven binnen je vak is belangrijk, maar dit hoeft niet te betekenen dat je genoegen moet nemen met minder dan de best mogelijke resultaten.
Veel huizen en appartementen in Nederland worden elk jaar als tweedehandsje verkocht. De tweede helft van 2013 is gestart en het is dus tijd voor een korte terugblik op de huizenmarkt van de afgelopen tijd.
In de eerste helft van 2013 zijn, ondanks de recessie waar de kranten vol van staan, weer een heleboel appartementen en huizen van eigenaar gewisseld. Niet iedereen had dus een probleem om een hypotheek te krijgen. De gemiddelde prijs van een eigen huis in de eerste helft van dit jaar lag een paar duizend euro hoger dan in de laatste helft van 2012. De gemiddelde grootte was echter ook iets gestegen.; de prijs per vierkante meter woongenot is daardoor iets gedaald. Voor een gemiddeld eigen huis moest € 258.000 betaald worden, exclusief de kosten voor notaris, overdrachtsbelasting en eventuele kosten voor een makelaar.
In het eerste kwartaal van 2013 kregen ruim 15.000 huizen met zo’n 80.000 kamers een nieuw baasje. Dit leverde voor de staat, over deze ruim € 4 miljard aan waarde, een bedrag op van € 80 miljoen aan overdrachtsbelasting.
De meest verkochte variant van de appartementen is zoals gewoonlijk de 3-kamer versie; goed voor ruim 45% van het aantal, de grotere broer met 4 kamers op een goede tweede plaats (ruim 1/4 van de markt) en het kleinere zusje met 2 kamers op een veilige derde plek (bijna 1/5 van de appartementen). De ruim 25.000 appartementen die in de laatste 12 maanden zijn verkocht gingen gemiddeld voor ruim € 182.000 per stuk van de hand. De gemiddelde prijs per kamer was ruim € 55.000.
Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de data, die Cherridata op adresniveau gebruikt voor onder andere analyses van adresbestanden.
Wilt u ook meer weten over de klanten, leden, abonnees of donateurs van uw bedrijf, instelling, magazine of goede doel?
Neem dan eens contact op met Cherridata. Wie weet kunnen wij met een andere blik uw data bekijken of helpen bij het opschonen en/of verrijken van uw adresbestanden.